Begrippenlijst

 • back-up [algemeen ]

  Een back-up is eigenlijk niets meer dan een extra kopie van uw gegevens. Van uw foto's, muziek, email, documenten. Liefst bewaard op een andere plek dan het origineel. Als er maar één exemplaar is van uw foto's - bijvoorbeeld op uw telefoon - dan zijn deze niet gebackt up.
 • cloud [algemeen ]

  De cloud is tegenwoordig een veel gebruikte term in de digitale wereld. Het betekent in feite alleen dat u gebruik maakt van computers die niet van u zijn. Dat klinkt misschien raar maar de cloud gebruiken betekent niets anders dan opslaan, gebruiken en delen van uw gegevens op het internet. En het internet is een enorm netwerk van aan elkaar verbonden computers. Voorbeelden van de cloud zijn. Microsoft Onedrive©, Google Drive©, Apple iCloud© , Dropbox©. Maar ook Gmail© en hotmail/outlook.com© maken gebruik van email in de cloud.
 • drivers [algemeen ]

  Een driver wordt ook wel stuurprogramma genoemd. Dit is een klein programmaatje dat er voor zorgt dat onderdelen van uw computer goed werken. Een driver is onder andere nodig voor het beeldscherm, het geluid en de usb aansluitingen. Maar ook voor het toetsenbord en de muis is een stuurprogramma nodig. Als de driver niet goed meer werkt kan dit tot vele storingen lijden. Voor een veilige en goede werking van uw apparaat is het noodzakelijk dat de drivers regelmatig worden bijgewerkt. Fabrikanten brengen dan ook regelmatig zo'n update uit. Deze worden soms automatisch geïnstalleerd, maar soms moet dit ook handmatig gebeuren. Een handig programma om dit te doen is Driver Booster©.
 • nas [algemeen ]

  Een NAS is een apparaat waar je muziek, foto's, films en andere gegevens kunt opslaan die dan te gebruiken zijn vanaf elk apparaat dat is aangesloten op het netwerk of de wifi. Je kunt dus al je foto's films en muziek afspelen op je computer, telefoon en tablet. Een NAS wordt ook veel gebruikt voor het maken van een back-up .
 • smart home [algemeen ]

  Smart Home is een verzamelnaam voor alle slimme apparaten in en om het huis. Het wordt ook wel Domotica genoemd. U kunt daarbij denken aan een slimme thermostaat, smart TV, lampen die automatisch aan en uit gaan of automatische rolgordijnen. Beveiligings camera's behoren ook tot de Smart Home apparaten. Philips Hue© IKEA Tradfri© en Google Nest© zijn ook voorbeelden van Smart Home apparatuur. U kunt vaak uw mobiele telefoon of tablet gebruiken als afstandsbediening.
 • SSD [algemeen ]

  SSD staat voor Solid State Disk. Dit type harde schijf zorgt er voor dat uw computer zeer snel werkt. Opstarten gaat razendsnel en de computer reageert vlot en soepel. Dit is een grote verschil met computers die nog een traditionele harde schijf (HHD) hebben. Een SSD schijf heeft geen mechanische onderdelen en werkt volgens het principe van een USB stick. Voordeel is ook dat het energiegebruik laag is en de accu van de laptop dus langer meegaat. De laatste jaren worden bijna alle computers uitgerust met een SSD schijf. Voor een wat oudere computer zonder SSD betekent het inbouwen van een SSD een grote verbetering in de prestaties. Dit kan goedkoop en eenvoudig worden gerealiseerd.
 • veiligheidspunten

  Belangrijke punten voor uw digitale veilighgeid.
  1. De beveiliging/instellingen van uw internetverbinding
  2. De beveiliging van uw apparaten zoals computer(s), smartphone(s) en tablet(s)
  3. Het bijwerken van besturingssystemen
  4. Het controleren en bijwerken van (beveiligings)software
  5. Het verwijderen van ongewenste/gevaarlijke software
  6. Het controleren en updaten van de firewall
Als je dit wilt delen...Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest